داستان گرانش اضافی، ابرخوشههای کهکشانی و یک ماده تاریک در اعماق کائنات
منبع: اخترفیزیک برای افراد بیقرار – نیل دگرس تایسون
حامی: دیوار
ماده تاریک: اسرارآمیزترین پدیده در جهان
فریتز زویکی نمیداست کجای کار اشتباه شده است. او استاد موسسه فناوری کالیفورنیا و یک اخترفیزیکدان آمریکایی سویسی بود. کار زویکی بررسی نمودار حرکتی کهکشانهایی بود که درون یک ابرخوشه قرار داشتند. ابرخوشهها یا همون supercluster ها مجموعهای گروههای کهکشانی کوچکتر هستند و بزرگترین پدیده در کشف شده در جهان بشمار میروند.
ابرخوشهای که زویکی در سال ۱۹۳۷ روی آن تمرکز کرده بود کما (coma) نام داشت. ابرخوشهای با بیش از ۱۰۰۰ کهکشانی به اندازه یا حتی بزرگتر از کهکشان راه ریشی که در فاصله ۳۰۰ میلیون سال نوری زمین قرار داشت.
اما محاسبات زویکی با واقعیت تفاوت داشت. نیروی جاذبه موجود درون این ابرخوشه از مقدار محاسبه شده چندین برابر بزرگتر بود. انگار که یک ماده اسرارآمیز و نامرئی در میان کهکشانها قرار داشت و جاذبه اضافه تولید میکرد.
مادهای که نه نوری از خود منتشر میکرد و نه با سایر اجسام نزدیک به خود تعامل میکرد. مادهای که جنس آن از هرچیزی که انسان تاکنون کشف کرده بود تفاوت داشت.
آقای زویکی به شکل کاملا اتفاقی و برای اولین بار ماده تاریک را رصد کرده بود.
ماده تاریک یکی از بزرگترین اسرار اخترفیزیک به شمار میرود. پدیدهای که ۸۰ درصد از جهان ما از آن تشکیل شده و ما هیچ چیزی درباره آن نمیدانیم. مادهای مرموز که میتواند کلید حل بزرگترین معماهای دنیای فیزیک باشد.
در این قسمت ما به تاریخچه ماده تاریک میپردازیم، درباره دانستهها و نادانستههای خودمون دربارش صحبت میکنیم و گزینههای پیشنهادی که برای حل این معما داریم رو بررسی میکنیم.
قسمت جدید پادکست رو میتونید از تمامی اپهای پادکست (کست باکس، اورکست، اپل پادکستس و…) و همچنین از طریق ساندکلاد و یا کانال ما در تلگرام بشنوید!
برای اطلاع از انتشار قسمتهای بعدی استرینگ کست ما را در شبکههای مجازی دنبال کنید!
قسمتهای مرتبط
سلام موسيقي پس زمينه رو حذف كنيد. موقع شنيدن مطالب آدم رو عصبي ميكنه. خيلي سعي كردم پادكست رو حفظ كنم ولي بخاطر همين ايراد مجبور شدم پادكستتون رو از گوشيم حذف كنم
بسیار جذاب و عجیب بود. ممنونم ازتون. اگر متن پادکست هام بزارید خیلی عالی میشه